Képzelje el ezt a forgatókönyvet. Szombat délután van. Figyeled, ahogy a barátod előveszi a tablettaszervezőt, hogy felkészüljön az előttünk álló hétre. Reggel, déli és esti órákkal rendelkezik a hét minden napjára, amelyeket gondosan tölt be tablettákkal.

Közelebbről megnézi, és rájön, hogy a tablettás palackok nem vényköteles gyógyszerek, hanem vitaminok, több tucat. Kíváncsi vagy, vajon neki kell-e bevennie mindazokat a vitaminokat, és lehetséges-e túl sokat bevenni?

Ez a forgatókönyv gyakoribb, mint gondolná. Időről időre találkozom egy pácienssel, akinek van mosodai listája az általa szedett vitaminokról. A fő kérdésem az, hogy valóban meg kell-e őket venni? Néha az emberek szokásukból szednek vitaminokat, és nincsenek is tisztában azzal, hogy segítenek-e.

Ha a vitaminokra gondolok, akkor a kiegészítőkre gondolok. A vitaminoknak kiegészíteniük kell valamit, ami hiányzik az étrendből. Ha rossz a táplálkozásod, vagy olyan állapotod vagy betegséged van, amely megakadályozza a tested bizonyos tápanyagok felszívódását, akkor igen – kiegészítőket kell szedned. De ha a bél jól működik, és kiegyensúlyozottan táplálkozik, akkor valószínűleg megkapja az összes tápanyagot, amelyre a testének szüksége van, és nem kellene kiegészítőt szednie. 

Tehát honnan tudhatja, hogy pótlást kell-e szednie?

Először nézze meg alaposan az étrendjét. Minden, amire szükségünk van, abban lesz, amit az ételekben találunk. Ez valójában a legjobb forrás. Kérdezd meg magadtól: Fehérje, szénhidrát és zsír kombinációját eszem? Tartalmaz-e étrendem különféle gyümölcsöket és zöldségeket? Vegetáriánus vagy vegán vagyok?

Növelje tudatosságát arról, hogy mit eszik, és változtasson étrendjén, amelyet fenntarthat. Azt mondom pácienseimnek, akik csak öt zöldséget szeretnek, hogy étkezés közben szuper kalandossá kell válniuk. Meg kell találnia más kedvelt zöldségeket, és más módszereket kell találnia a tápanyagok bejutására. Ne feledje, hogy a kiegészítők nem helyettesítik az ételeket.

Ha vegán vagy vegetáriánus vagy, aki nem eszik állati termékeket, akkor szükséged van egy kiegészítésre a B12-hez, amelyet csak állati termékekben kaphatsz. Ezt megteheti úgy, hogy dúsított ételeket fogyaszt vagy vitamint szed. Ezeknek a betegeknek a vas-, kalcium- és cinkszintjét is ellenőrizem. Ezek gabona, gyümölcs és zöldség formájában kaphatók, de nem olyan könnyen felszívódnak, mint az állati termékeknél. Ha ezek a szintek alacsonyak, szükség lehet kiegészítőkre.

Ha rossz étrenddel küzd, és gondjaid vannak a megváltoztatásával, szükség lehet kiegészítésre.

Minden nap vitamint szedek, abba kell hagynom?

Általában egy eliminációs folyamatot ajánlok. Miért nem megy egyet, és megnézi, érez-e valamilyen különbséget? Ha ugyanezt érzed, fontold meg, hogy ne szedd tovább.

Túl sok vitamin szedése befolyásolhatja az egészségemet?

Lehetséges. Miután az emberi test felhasználja a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, a többi kiválasztódik vagy elraktározódik.

Vannak olyan kiegészítők, amelyek kárt okozhatnak, ezért tisztában kell lennie azzal, hogy mit szed. Vannak vízben és zsírban oldódó vitaminok. A vízben oldódó vitaminok kevésbé hajlamosak ártani, mert vízzel ki tudjuk öblíteni őket a rendszerből, míg a zsírban oldódó vitaminok lassan felszívódnak és hosszabb ideig tárolódnak. Hacsak nem folyamatosan dolgozik és nem használja ezeket a zsírraktárakat, nagyobb az esély a mérgező szintek kialakítására.

A leveles zöldségekben található K-vitamin szerepet játszik a szervezet véralvadási folyamatában. A vérhígítókon stabil K-vitamin-szintnek kell lennie. A K-vitamin hirtelen növekedése étrend vagy kiegészítés révén csökkentheti a vérhígítók hatékonyságát.

A B6-vitamint is figyelnünk kell. A túl sok B6-vitamin neurológiai tüneteket okozhat, például bizsergést a lábban és zsibbadást.

Idősebb felnőtteknél figyelnünk kell a veseműködésre. Az öregedés természetes előrehaladásaként a vesék sem szűrnek olyan jól, ezért nem lenne okos az étrend-kiegészítők ajánlott napi adagjánál többet bevenni. A kevesebb ebben az esetben több.

Gondoltam a kiegészítésre. Hogyan kezdhetem?

Azt javaslom, hogy beszéljen orvosával, mielőtt a napi multivitaminon túl kiegészítőket szedne. Ha orvosától megkapja az OK-t, keressen vitaminokat teljes élelmiszer-forrásból. Például a narancsból származó C-vitamin és a zöldségből származó béta-karotin. A palackon fel lesz tüntetve, hogy nem GMO, organikus, gluténmentes, szójamentes és teljes ételforrás. Próbálja elkerülni a laboratóriumban készített szintetikus vitaminokat.

A kiegészítések költségesek lehetnek, és hatalmas pénzügyi terhet jelenthetnek. A moderálás kulcsfontosságú. Csak azt vegye be, amire szüksége van az étrend hiányában.

error: Content is protected !!