Ha allergiája van, az immunrendszere reagál valamire, ami nem zavarja a legtöbb embert. A szezonális allergiában (szénanáthában vagy allergiás náthában is szenvedők) reagálnak a növények pollenjeire. A tünetek közé tartozik a tüsszögés, a köhögés, az orrfolyás vagy az orrdugulás, valamint a szem, az orr, a száj és a torok viszketése.

Ez az oldal az allergiás nátha kiegészítő egészségügyi megközelítéseit tárgyalja. Az NCCIH webhelyének egy másik oldalán található információk az asztma kiegészítő megközelítéseiről .

Amit a Tudomány mond

Számos kiegészítő egészségügyi megközelítést vizsgáltak allergiás nátha esetén. Van néhány bizonyíték arra, hogy néhány hasznos lehet.

Elme és test gyakorlatok

 • Az allergiás nátha akupunktúrájának 13 vizsgálatának 2015-ben végzett értékelése, összesen 2365 résztvevő bevonásával, bizonyítékot talált arra, hogy ez a megközelítés hasznos lehet.
 • Az orrmelléküregek öblítése neti edénnyel (az ayurvédikus hagyományból származó eszközzel ) vagy más eszközökkel, például porlasztókkal vagy permetező-, szivattyú- vagy spriccpalackokkal, hasznos kiegészítő lehet az allergiás nátha hagyományos kezelésében.

 

Természetes termékek

 • Az allergiás rhinitis gyógynövény- csípős növényének hat vizsgálatának 2007-es értékelése, összesen 720 résztvevő bevonásával azt mutatta, hogy a vajréteg hasznos lehet.
 • A kutatók a probiotikumokat (élő mikroorganizmusok, amelyek egészségre nézve előnyösek lehetnek) az immunrendszer betegségei, beleértve az allergiákat is vizsgálták. Bár egyes tanulmányok ígéretes eredményeket hoztak, a probiotikumok és az allergiás nátha átfogó bizonyítéka nem következetes. Lehetséges, hogy bizonyos típusú probiotikumok hasznosak lehetnek, mások azonban nem.
 • Úgy gondolták, hogy a méz fogyasztása segíthet a pollenallergiák enyhítésében, mivel a méz kis mennyiségű pollent tartalmaz, és segíthet az emberekben tolerancia kialakításában. Egy másik lehetőség az, hogy a méz antihisztaminként vagy gyulladáscsökkentőként működhet. Csak néhány tanulmány vizsgálta a méz hatásait a szezonális allergiában szenvedőknél, és eredményeik nem voltak következetesek.
 • Sok más természetes terméket vizsgáltak allergiás nátha, többek között astragalus, kapszaicin, szőlőmag kivonat , omega-3 zsírsavak , Pycnogenol (francia tengeri fenyőkéreg kivonat), kvercetin, spirulina, csalán, valamint az ayurvédikus orvostudományban használt gyógynövény, tinospora vagy guduchi. A bizonyítékok minden esetben következetlenek vagy túl korlátozottak ahhoz, hogy megmutassák, hasznosak-e ezek a termékek.

Mellékhatások és kockázatok

 • Az emberek fertőzéseket kaphatnak, ha nem megfelelő edényeket vagy más orröblítő eszközöket használnak helytelenül. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) információi vannak arról, hogyan kell biztonságosan öblíteni az orrmelléküregeket .
  • A legfontosabb az a vízforrás, amelyet az orröblítő készülékekkel használnak. Az FDA szerint az a csapvíz, amelyet nem szűrnek, kezelnek vagy dolgoznak fel meghatározott módon, nem biztonságos orröblítésként. A steril víz biztonságos; Steril sóoldatot (sós vizet) tartalmazó vény nélkül kapható orröblítő termékek állnak rendelkezésre.
  • Néhány csapvíz alacsony szintű organizmusokat tartalmaz, mint például baktériumok és protozoonok, beleértve az amőbákat is, amelyek lenyelése biztonságos lehet, mert a gyomorsav megöli őket. De ezek az organizmusok életben maradhatnak az orrjáratokban, és potenciálisan súlyos fertőzéseket okozhatnak. A neti edények helytelen használata 2011-ben két halált okozhatott Louisianában egy ritka agyfertőzés miatt, amelyet az állami egészségügyi osztály az úgynevezett amőbával szennyezett csapvízhez kötött.Naegleria fowleri.
 • Az akupunktúrát általában biztonságosnak tekintik, ha egy tapasztalt orvos steril tűk segítségével végzi. A helytelenül végzett akupunktúra potenciálisan súlyos mellékhatásokat okozhat.
 • A nyers vajkivonatok pirrolizidin-alkaloidokat tartalmaznak, amelyek májkárosodást és rákot okozhatnak. Ezekből az alkaloidokból szinte teljesen mentes lepénykivonatok állnak rendelkezésre. Azonban egyetlen tanulmány sem bizonyította, hogy a vajfüves termékek, beleértve a redukált alkaloid termékeket is, hosszú távú használata biztonságos.
 • Egészséges embereknél a probiotikumoknak általában csak kisebb mellékhatásai vannak, ha vannak ilyenek. Azonban olyan embereknél, akiknek alapvető egészségügyi problémái vannak (például gyengült immunrendszer), esetenként súlyos szövődményekről, például fertőzésekről számoltak be.
 • Legyen óvatos a gyógynövények vagy méhészeti termékek bármilyen célú felhasználásával kapcsolatban. Néhány gyógynövény, például a kamilla ésechinacea, allergiás reakciókat okozhat a rokon növényekre allergiás embereknél. A pollenallergiában szenvedőknek allergiás reakciói lehetnek a méhészeti termékekkel, például a méhpollennal, a mézzel, a méhpempővel és a propolissal (a méhek által készített növényi gyantákból készült kaptártömítéssel). Az 1 évesnél fiatalabb gyermekek nem fogyaszthatnak mézet.
 • Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával a szezonális allergia kezelésének legjobb módjáról, különösen, ha étrend-kiegészítőt fontolgat vagy használ. Ne feledje, hogy egyes kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek gyógyszerekkel vagy más kiegészítőkkel, vagy saját mellékhatásaik lehetnek. Ne feledje, hogy a legtöbb étrend-kiegészítőt nem tesztelték terhes nőknél, szoptató anyáknál vagy gyermekeknél.

Az NCCIH tájékoztatásul szolgáltatta ezt az anyagot. Nem célja az egészségügyi szolgáltató (k) orvosi szakértelmének és tanácsának helyettesítése. Javasoljuk, hogy a kezeléssel vagy ellátással kapcsolatos döntéseket vitassa meg egészségügyi szolgáltatójával. Bármely termék, szolgáltatás vagy terápia megemlítése nem az NCCIH jóváhagyása.

error: Content is protected !!